Informatiepunt over ontstekingen

Slijmbeursontsteking heup symptomen

Pijn

Ontsteking van de slijmbeurs geeft pijn aan de buitenzijde van de heup, op de plaats waar de slijmbeurs zich onder de huid en de spieren bevindt. Deze pijn kan uitstralen naar de zijkant van het been richting de knie, in sommige gevallen zelfs tot in het onderbeen. Dit is te verklaren doordat de spier die over de slijmbeurs heeft dat verloop heeft en geïrriteerd kan raken.

Ontstekingsverschijnselen

Ook kunnen er tekenen zijn passend bij een ontsteking. Vaak is de huid rond de slijmbeurs wat warmer, wat meestal samengaat met een lichte rode verkleuring. Ook is er vaak wat zwelling voelbaar en/of zichtbaar ter hoogte van de slijmbeurs.  In het geval van acute ontstekingsverschijnselen kan er een kloppend gevoel in de slijmbeurs te voelen zijn.

 

Wanneer pijn

De pijn neemt toe bij het belasten van de M. Tensor Fascia Latae, de spier die over de slijmbeurs loopt. Ook is het extra druk geven op de slijmbeurs pijnlijk: liggen op de heup (zijlig, druk op de slijmbeurs). Vergelijk dit met wanneer je een ontsteking aan je vinger of nagelriem hebt: wanneer je dat stoot of daarop duwt geeft dat pijn.

Ook lopen, traplopen of fietsen is een extra belasting voor de spieren rond de heup. Vaak is het lastige hieraan dat de pijn niet zozeer tijdens de belasting wordt gevoeld, maar meer daarna in rust. Hierdoor wordt het bewegen en belasten vaak als niet-schadelijk gezien, terwijl dit het wel is. De pijn die in rust optreedt is een reactie op de actie, waardoor de pijnsensoren rond de slijmbeurs worden getriggerd.

Spierpijn en – verkorting

De M. Tensor Fascia Latae is vaak over het gehele verloop pijnlijk en getriggerd. Door deze lokaal te behandelen zullen deze triggerpoints als het ware uitgedoofd worden. Vaak is de spier, doordat deze zo gespannen is, wat verkort en raakt daardoor de slijmbeurs nog iets extra bekneld. Het is meestal op z’n plaats om rekoefeningen te doen zodat de spanning wat van de spier wordt afgehaald.