Informatiepunt over ontstekingen

Slijmbeursontsteking schouder

 

Slijmbeursontsteking

Naast slijmbeursontsteking in de heup bestaan er ook andere vormen van slijmbeursontsteking. Bijvoorbeeld slijmbeursontsteking in de schouder is een veel voorkomende klacht. Het schoudergewricht is een complex gewricht; een draaigewricht waarin veel beweging mogelijk is en waar veel verschillende structuren te vinden zijn. Daardoor is het gewricht ook behoorlijk blessure gevoelig.

Symptomen slijmbeursontsteking schouder

Het klachtenpatroon bij een slijmbeursontsteking aan de schouder komt overeen met die van een slijmbeursontsteking aan de heup. Pijn staat hierbij op de voorgrond. De pijn is voelbaar ter hoogte van de ontstoken slijmbeurs maar kan ook iets uitstralen richting de bovenarm. Door de pijn is de mobiliteit van het gewricht beperkt en zal met name het heffen van de arm, zowel voorwaarts als zijwaarts, een pijnlijke gebeurtenis zijn. Meestal wordt het als prettigst ervaren om de arm zoveel mogelijk naast het lichaam te laten hangen. Dit geeft de ontstoken slijmbeurs ruimte. Bij het bewegen van de schouder en heffen van de arm wordt de slijmbeurs bekneld. Wanneer er extra druk op de slijmbeurs komt, zal dit toename van klachten geven. Bijvoorbeeld bij het liggen op de aangedane zijde.

Hoe ontstaat slijmbeursontsteking van de schouder

Slijmbeursontsteking aan de schouder is meestal een vorm van overbelasting. Het wordt vaak gezien bij personen die tijdens hun werkzaamheden veel dezelfde bewegingen maken. Een klassiek voorbeeld is het werken achter de lopende band. Dit hoeft geen zwaar werk te zijn maar door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken wordt de schouder op een verkeerde manier belast en kunnen de pezen, spieren of slijmbeurs in de schouder geïrriteerd raken. Wanneer de pezen rond de slijmbeurs vaak dezelfde beweging moeten maken, kan de slijmbeurs geïrriteerd worden. Immers, iedere keer als een pees of spier zich aanspant wordt deze dikker en krijgen de omliggende structuren minder ruimte. Normaal gesproken hoeft dit geen problemen op te leveren, maar bij het te vaak herhalen van dezelfde beweging kan dit klachten geven.

 

Zie voor meer informatie over slijmbeursontsteking schouder.