Informatiepunt over ontstekingen

Chronische slijmbeursontsteking heup

Een chronische slijmbeursontsteking in de heup kenmerkt zich door een constante pijn die erger wordt bij bewegen of als er op de pijnlijke plek gedrukt wordt. Als de ontsteking chronisch is geworden is de patiënt inmiddels al bij de dokter geweest en heeft misschien al verschillende middelen geprobeerd om van deze vervelende pijn af te komen. Bij een chronische slijmbeursontsteking slaagt het lichaam er niet meer in de ontsteking zelf te genezen. Waarschijnlijk is er ook een lichte zwelling voelbaar aan de zijkant van de heup omdat de slijmbeurs nu permanent vocht vasthoudt. Er is een risico op infectie, als er bacteriën binnendringen.

Behandelingen voor een chronische slijmbeursontsteking van de heup

Soms gaan ontstekingen vanzelf over, of met behulp van fysiotherapie, maar als deze inmiddels chronisch is geworden gebeurt dat niet. Sommige mensen kunnen ermee leven door regelmatig pijnstillers als diclofenac, voorgeschreven door de arts, in te nemen. Ook cortico-steroïde medicijnen kunnen helpen de ontsteking te bestrijden. Soms kan de arts dit direct in het ontstoken gedeelte injecteren. Dit zou tijdelijke verlichting moeten geven maar het langdurig gebruiken van cortico-steroïden brengt bijwerkingen met zich mee terwijl de oorzaak van de chronische slijmbeursontsteking van de heup niet wordt weggenomen. Rust wordt altijd aanbevolen.

Behandeling door operatie

Als een chronische slijmbeursontsteking van de heup te belastend wordt kan een operatie worden overwogen. Eerst kan nog geprobeerd worden om het vocht, veroorzaakt door de ontsteking, te draineren. Als dat niet werkt, kan de hele slijmbeurs simpelweg weggenomen worden. Hoewel de slijmbeurs een soort stootkussen is tussen spier en bot, is zij niet onmisbaar. Veel patiënten functioneren weer normaal na de operatie, na een periode van revalidatie.