Informatiepunt over ontstekingen

Acute slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking kan acuut of chronisch zijn. Er is een duidelijk verschil tussen een acute en een chronische slijmbeursontsteking.
Het verschil tussen een acute en een chronische slijmbeursontsteking is te zien in zowel klachten als de manier van ontstaan. Klachten worden chronisch genoemd wanneer deze langer dan 3 maanden aanwezig zijn.

Ontstaan acute slijmbeursontsteking

Zoals het woord al zegt, een acute slijmbeursontsteking ontstaat acuut. De pijn kan er van het ene op het andere moment ineens aanwezig zijn, of in enkele uren zeer heftig worden. Een chronische slijmbeursontsteking ontstaat langzaam, maar komt ook vaak weer terug. De pijn hiervan is ook veel milder. Een acute slijmbeursontsteking ontstaat soms na overbelasting, zoals een val of uit uitvoeren van een zware activiteit. Dit is echter niet altijd het geval. Soms ontstaat een slijmbeursontsteking ook gewoon zonder oorzaak. De klacht is dan niet te verklaren.

Klachten acute slijmbeursontsteking

De klachten van een acute slijmbeursontsteking zijn veel heviger. De pijn is vele malen scherper en wordt intenser ervaart. Ook kunnen er behoorlijke ontstekingsklachten aanwezig zijn. Er kan een rode plek ter hoogte van de ontsteking ontstaan. Deze kan gloeien of warm aanvoelen. Ook kan daar een kloppend gevoel zijn.

Duur van de ontsteking

Een acute slijmbeursontsteking is veel heftiger van aard, maar duurt ook minder kort. Kort en krachtig dus. De slijmbeursontsteking is makkelijker te behandelen met bijvoorbeeld medicatie. Het is wel verstandig bijvoorbeeld echt rust te nemen, zodat het lichaam de ontsteking kan herstellen. Des te sneller is dit weer genezen. Wanneer er niet voldoende rust genomen wordt, is er kans dat de symptomen langzaam minder worden, maar er een chronische slijmbeursontsteking blijft. Eigenlijk is dit dan een verwaarloosde slijmbeursontsteking.