Informatiepunt over ontstekingen

Diclofenac

Slijmbeursontsteking heup diclofenac

Een slijmbeursontsteking in de heup gaat gepaard met pijnklachten en klachten die lijken op een ontsteking. Rond de heup zitten twee bekende slijmbeurzen die kunnen ontsteken: de slijmbeurs aan de buitenzijde van het dijbeen en de slijmbeurs aan de achterzijde, ter hoogte van het zitbot. Daarnaast zitten er nog meerdere kleine slijmbeursjes, die minder gevoelig voor ontsteking zijn.

De klachten die passen bij een ontsteking zijn verkleuring (meestal rood, soms wat blauwig), zwelling, warmte. Soms kun je zelfs wat koorts hebben of algeheel niet fit zijn.

De slijmbeurs aan de buitenkant van het dijbeen ligt vrij oppervlakkig. De slijmbeurs aan de achterzijde van de heup ligt veel meer tussen de bilspieren en ander weefsel. Hierbij zullen de ontstekingsfactoren dus minder zichtbaar zijn.

Wanneer je met een slijmbeursontsteking van de heup naar de huisarts toe gaat zal deze waarschijnlijk onderscheid maken tussen acute of een chronische slijmbeursontsteking. Een chronische slijmbeursontsteking is een slijmbeursontsteking die al langere tijd aanwezig is, tenminste drie maand. Bij een acute slijmbeursontsteking wordt vaak eerst medicatie overwogen. Bij een acute ontsteking kan de pijn in korte tijd zeer hevig worden. Bij een chronische slijmbeursontsteking worden soms ook andere opties overwogen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld fysiotherapie.

 

Diclofenac bij een acute slijmbeursontsteking

Zoals gezegd wordt een acute slijmbeursontsteking vaak eerst met medicatie behandeld. Omdat de ontsteking acuut is slaat de kuur vaak goed aan. Een dergelijke kuur geeft vaak snel een vermindering van pijn en ontstekingsklachten. Het doel van diclofenac is vermindering van pijn- en ontstekingsklachten. Dit is ook het verschil met een reguliere pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol: deze remmen de ontsteking niet of niet voldoende (ibuprofen heeft wel een ontstekingsremmende eigenschap). Vaak wordt een dergelijke diclofenac kuur van tien dagen voorgeschreven. Na deze tien dagen moeten de klachten voor een groot deel verminderd zijn. Een diclofenac kuur wordt over het algemeen niet langer dan tien dagen voorgeschreven. Zie voor meer informatie over diclofenac.

 

Diclofenac bij een chronische slijmbeursontsteking

Wanneer er sprake is van een chronische slijmbeursontsteking (langer dan drie maand aanwezig), is er vaak wel pijn aanwezig maar staan de ontstekingsfactoren op de achtergrond. Een diclofenac kuur remt de pijn en de ontsteking. Over het algemeen zijn de effecten hiervan bij een chronische slijmbeursontsteking minder groot. Aan de andere kant is het vaak ook zo dat een chronische ontsteking zich kenmerkt door een doffe, niet felle pijn. Dit in tegenstelling tot een acute slijmbeursontsteking. Er is dus een duidelijk verschil tussen een chronische – en een acute slijmbeursontsteking.

Soms geneest een slijmbeursontsteking, maar komt dit later weer terug. Wanneer dit vaker gebeurt noemen we dit ook een chronische slijmbeursontsteking.