Informatiepunt over ontstekingen

Slijmbeursontsteking heup behandeling

De diagnose slijmbeursontsteking kan gesteld worden door een arts of fysiotherapeut.
De behandeling van deze vervelende klacht, waarbij heftige pijnklachten worden gevoeld aan de buitenzijde van het heupgewricht, komt allereerst neer op het houden van rust. Rust moet gehouden worden in de zin van het zo mogelijk vermijden van overbodig lopen, opstaan, traplopen. Dit zijn bewegingen waarbij de spier die over de slijmbeurs geeft wordt aangespannen en over de slijmbeurs beweegt. Hierdoor komt de slijmbeurs wat in de knel. Wanneer weefsel dat ontstoken is in de knel komt, ontstaat er toename van pijn.

De periode van rust kan eventueel aangevuld worden met medicijnen. Er worden voor deze klacht vaak ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen voorgeschreven. Deze moeten niet te lang geslikt worden. Wanneer de pijn geminderd is door de medicijnen is het belangrijk om de rust nog wel te nemen. Het weefsel heeft tijd nodig om te herstellen. Wanneer het dit niet krijgt is de kans groot dat de klacht op den duur chronisch wordt.

Wanneer rust en medicatie de klacht niet voldoende doen afnemen kan ervoor gekozen worden om de klacht door een fysiotherapeut te laten behandelen. De fysiotherapeut kan het ontstoken weefsel behandelen, maar kan ook naar het looppatroon kijken, eventueel beenlengteverschil en kan oefeningen meegeven waarbij de slijmbeurs wat ruimte krijgt.