Informatiepunt over ontstekingen

Slijmbeurs heup

De belangrijkste slijmbeurs in de heup, oftewel de bursa trochanterica, is een met vocht gevuld zakje dat zorgt voor een optimale flexibiliteit in de heup. Maar wat doet een slijmbeurs precies en hoe herkent u slijmbeursgerelateerde klachten?

Wat is de bursa of slijmbeurs in de heup precies?

Het kussentje dat een slijmbeurs eigenlijk is, bevindt zich op de plek waar de pees aan het bot vastzit. Doordat de slijmbeurs bewegingen opvangt, raken de pees en de spier M. Tractus Iliotibialis het bot en de huid niet. Een slijmbeurs zit niet alleen in de heup, maar ook in andere gewrichten, zoals de schouders, ellebogen en hielen. Bij de heupen zitten meerdere slijmbeurzen, bijvoorbeeld in de lies, maar ook aan de zijkant (de buitenkant) van de heup.

Hoe kunnen problemen met de slijmbeurs in de heup ontstaan?

De slijmbeurs is een heel nuttige barrière tussen bot, huid, pees en spier, maar kan soms ook voor pijnlijke problemen zorgen. Dat komt doordat er soms te veel druk op de slijmbeurs komt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een beenlengteverschil. Ook vrouwen zijn gevoelig voor slijmbeursklachten, doordat hun voeten vaak op kleinere afstand van elkaar staan. Daardoor ontstaat er in het heupgewricht wat meer druk op de slijmbeurs. Ook door sporten of een val kan pijn in de omgeving van een slijmbeurs ontstaan.

Wat kan pijn in de slijmbeurs van de heup betekenen?

Pijn in de bursa van de heup kan een blessure zijn, die vaak voorkomt bij hardlopers. Maar u kunt ook op latere leeftijd spontaan last krijgen van een slijmbeursontsteking of aanverwante klachten. U herkent pijn aan uw slijmbeurs door (uitgestraalde) pijn in uw heup die toeneemt bij beweging, maar nooit verdwijnt. Ook roodheid en warmte kunnen indicatoren zijn van problemen in de slijmbeurs.