Informatiepunt over ontstekingen

Heupklachten

Heupklachten is een klacht die iets minder vaak voorkomt dan bijvoorbeeld schouder- of rugklachten. Je komt het in de praktijk nog zeer regelmatig tegen. Heupklachten kunnen het gevolg zijn van overbelasting door het lopen, een loopblessure. Ook kan slijtage de oorzaak zijn van heupklachten. In de heup zitten verschillende structuren die klachten kunnen veroorzaken, er lopen een aantal spieren en pezen, er zit een slijmbeurs aan de buitenzijde van het gewricht.

Slijtage van de heup

Elk gewricht bestaat uit twee botstukken, die in elkaar scharnieren of draaien. Rondom het bot en tussen de twee botten zit een laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat bewegingen soepel verlopen. In bot zitten nocisensoren, pijnsensoren. Deze zitten niet in kraakbeen. Wanneer kraakbeen versleten is raken de botstukken elkaar aan, en ontstaat er een soort botpijn. Wanneer er sprake is van slijtage van het heupgewricht is er pijn voelbaar in de lies. Vaak is ochtendstijfheid een kenmerk van slijtage klachten. Evenals pijn die toeneemt bij langdurige belasting. In het geval van slijtage van de heup kan die belasting het lopen zijn.

M. Tibialis Frictie Syndroom

De Tensor fascia Latae, wat later overgaat in Tibialis, is een spier die loopt aan de buitenzijde, laterale zijde, zijkant van het bovenbeen. Hij begint een stukje boven het heupgewricht en loopt tot de knie. De pijn bij deze klacht wordt vaak gevoeld vanuit de knie, maar omdat de spier doorloopt tot over de heup en daar ook gevoelig kan zijn, wordt deze wel genoemd. De spier is bij een slijmbeursontsteking van de heup vaak pijnlijk en gespannen en geeft extra druk op de ontstoken slijmbeurs.